Ponujamo zbiralnike deževnice ter kompletne sisteme za zbiranje deževnice vključno z filtracijo ter prečrpavanjem padavinske vode.

IZBERITE KATEGORIJO :

0000008           0000009           0000010

0000011          0000012            0000013

 

POGOSTA VPRAŠANJA:

KAKO IZBEREMO PRIMERNO VELIKOST ZBIRALNIKA DEŽEVNICE?
2000 L – 3500 L za zalivanje vrta
5000 L za zalivanje vrta + pranje avtomobila + wc kotlički
8000 L za zalivanje vrta+ pranje avtomobila + wc kotlički + pralni stroj
12000 L za zalivanje vrta+ pranje avtomobila + wc kotlički + pralni stroj + pomivalni stroj
Na 25 do 45 kvadratnih metrov strešne površine priporočamo 1000 L zbiralnik.

KAKO VGRADIM ZBIRALNIK DEŽEVNICE?
Enostavna in poceni vgradnja v nekaj urah. Izkopljemo jamo v katero položimo rezervoar ter ga povežemo s cevmi in zasipljemo s peskom (hkrati polnimo z vodo). Zagotovljena je 100% vodotesnost.

KAKO VZDRŽUJEM IN ČISTIM ZBIRALNIK?
Rezervoar ne potrebuje posebnega vzdrževanja, občasno očistimo filtre oz. peskolove.

KOLIKO PRIVARČUJEM Z ZBIRANJEM DEŽEVNICE?
Z zbiralnikom privarčujemo do 50€ mesečno. Tudi pri uporabi vode so vedno bolj pomembni ukrepi, ki so prijazni okolju in naši denarnici. V preteklih letih je poraba vode na osebo vedno bolj rasla. Trenutno znaša poraba vode na osebo okoli 150 litrov dnevno. Pri tem pa gre večinoma za dragoceno pitno vodo. Le 4-5% pitne vode se porabi za kuhanje in pitje. Na primer: pri kopanju v kadi porabimo 3-kratno količino tople vode v primerjavi s prhanjem. Z zbiralniki zmanjšamo porabo vode iz vodovoda ter tako privarčujemo pri stroških komunalnih dajatev).

KAKO PRISPEVAM K VAROVANJU OKOLJA Z ZBIRANJEM DEŽEVNICE?
Za 98% naših potreb po vodi ne potrebujemo pitne vode. Slovenija je obdarjena s kakovostno vodo, vendar pa okoli 98% naših potreb po vodi ne zahteva pitne vode (npr. splakovanje stranišča, pralni stroj, zalivanje vrta in zelenih površin, pranje avtomobila itd.) Ena oseba bi na dan lahko prihranila okoli 100 L drage pitne vode in sicer tako, da bi jo nadomestila z deževnico. Z zbiranjem deževnice prispevamo k VAROVANJU OKOLJA, saj se zmanjša poraba pitne vode. Izboljšamo lastno oskrbo z vodo in zmanjšamo odvisnost od vodovoda. Primerni predvsem za gospodinjstva, ki nimajo lastnega vodovoda.

MI ZBIRALNIK ZAGOTOVI NEODVISNO OSKRBO Z VODO TUDI V SUŠNIH MESECIH?
Deževnica se lahko uporablja za vsa gospodinjska dela razen za pitje in pripravo hrane. Po izračunih je prikazano, da se v gospodinjstvu porabi le 2% pitne vode za hrano in pijačo, za vse ostalo lahko uporabljano deževnico. Deževnico lahko uporabljamo za zalivanje vrta, pranje perila, pranje avtomobila, pomivanje posode, spiranje stranišč. Zbiralnik omogoča lastno zalogo vode in s tem zalivanje v sušnih mesecih, ko je prepovedana uporaba vode iz vodovodnega omrežja.

ALI JE BOLJE PRATI PERILO Z DEŽEVNICO?
Deževnica je mehka voda, saj ne vsebuje vodnega kamna in je zato zelo primerna za pranje perila.

ALI JE BOLJE ZALIVATI VRT Z DEŽEVNICO ALI Z VODO IZ VODOVODA?
Deževnica je bogata s hranljivimi snovmi in ne vsebuje klora, zato je primernejša za zalivanje rož in vrtnin.

KAKŠNO OPREMO POTREBUJEM POLEG ZBIRALNIKA DEŽEVNICE?
Podjetje GRAMIKOM nudi celovito rešitev zbiranja deževnice s sistemom filtriranja in izčrpavanja. Vsi deli so med seboj kompatibilni, kakovostni in hitro dobavljivi. Za zbiranje deževnice potrebujemo:

  • Lovilno površino – streha ali naravni vir.
  • Zbiralne cevi (žleb). Deževnica se s strehe preko žlebov vodi do zbirne cevi, ki je povezana z zbiralnikom. Zbirna cev mora biti dovolj velika, da lahko po njej odteče vsa prestrežna voda do peskolova in filtra.
  • Peskolov, kjer se ločijo kamenčki, listje, pesek.
  • Dovodno cev od peskolova v zbiralnik.
  • Filter – vsa voda, ki priteče s strehe v zbiralnik, se mora filtrirati, nadaljnja filtriranja niso več potrebna.
  • Zbiralnik za deževnico. Zbiralnik je lahko opremljen s finim filtrom, priključkom, prelivom, sesalnim priključkom, po potrebi s povezovalnimi cevmi za več rezervoarjev